Feminisme lijkt altijd een beetje een controversieel onderwerp, hoewel het concept eigenlijk heel simpel is: geloof in gelijkheid van beide seksen. Als je deze overtuiging als ouder deelt, ben je waarschijnlijk op jacht naar geweldige kinderboeken die hierbij aansluiten.

Belangrijk aspect hieraan is dat lezen over geweldige vrouwen en de strijd van vrouwen niet alleen voor jonge meisjes zou moeten zijn. Als de strijd voor gelijkheid verder gaat, is het absoluut noodzakelijk dat alle mensen, en alle kinderen, zich hier bewust van zijn.

Geloven in gelijkheid houdt ook in dat jonge jongens begrijpen dat ook zij het vermogen hebben om te zijn wie ze zijn zonder te hoeven passen in het ouderwetse maatschappelijke stereotype van een ‘grote, sterke, stoere man‘.

Onderzoekers zeggen dat kinderen vanaf 3 jaar al stereotypen absorberen, ook die van genderrolpatronen. Boeken hebben de kracht om jonge geesten te openen voor nieuwe perspectieven en een breder beeld te geven van wat de wereld kan zijn. Wanneer kinderen feministische kinderboeken lezen die genderstereotypen doorbreken, blijkt uit onderzoek dat ze naar minder stereotiep speelgoed grijpen en hun toekomstige doelen verbreden.

Dit zijn de meest favoriete feministische boeken van kinderen (en hun ouders):