Lale Gül (24) bracht een jaar geleden haar debuutroman ‘Ik ga leven’ uit en is inmiddels niet meer weg te denken uit het publieke beeld. Het boek gaat over haar jeugd in een conservatief islamitisch gezin in Amsterdam.
Daarin mag ze geen muziek luisteren, niet daten, geen vrienden van het andere geslacht hebben, zich niet leuk kleden en opmaken, geen films kijken waarin wordt gezoend en ook uitgaan en festivals zijn verboden.
Lale krijgt steeds meer twijfels en moeite met deze visie op het leven en dus besluit ze de regie over haar leven in eigen handen te nemen.
Haar boek ging al meer dan 200.000 keer over de toonbank. Ze won daarmee tientallen prijzen, was de jongste winnaar ooit van de NS Publieksprijs, werd door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar, krijgt een verfilming van haar boek en verkocht de vertaalrechten aan 10 (!) landen.
Helaas had het succes een hoge prijs: Sinds haar debuut is het contact met haar familie verbroken, sluit de gemeenschap haar buiten en wordt Lale ernstig bedreigd.
Maar Lale is strijdbaar en is nu bezig met haar tweede boek, heeft een wekelijkse column in Het Parool en is naast schrijfster ook podcast– en opiniemaker.
In deze podcast spreek ik haar over de cruciale momenten en hoe zij zelf de regie over haar eigen leven wist te nemen.
In dit interview leer je van Lale:
- Hoe belangrijk het is om in het leven eigen keuzes te maken
- Waarom jij leuker bent als je je imperfecte zelf bent
- Hoe het kan dat zij zonder zenuwen op televisie verschijnt
Lale’s bestseller: